lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 d’octubre, 2008

El jutge es veu obligat a absoldre els 16 acusats de cremar fotos del rei

El jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha absolt els setze acusats per la crema de fotografies dels reis del 22 de setembre de 2007 a Girona, en solidaritat amb els primers imputats per aquesta causa, Jaume Roure i Enric Stern.

El fiscal ha rebaixat la seva petició inicial d'una multa de 3.600 euros a una proposta de 500 euros per una falta lleu de pertorbació de l'ordre públic, ja que no s'ha pogut acreditar, assegura, que volguessin menystenir la Corona, com inicialment es va imputar. Aquest fet ha motivat l'absolució, perquè les faltes –infraccions penals menors– no són competència de l'Audiència Nacional, que només pot jutjar delictes. Abans d'anunciar l'absolució, però, el magistrat no s'ha estat de renyar el fiscal, al qual ha dit que el seu canvi de plantejament era "incomprensible".

Vázquez Honrubia ja havia jutjat la primera vegada Roura i Stern, i no els va permetre parlar en català, de manera que el judici es va haver de repetir amb un altre magistrat. En aquest cas, el judici ha comptat amb un intèrpret de català. Les samarretes que portaven els acusats han provocat que el judici comencés tard. La policia espanyola ha mantingut controlats els setze acusats a la plaça de Colón, situada a 200 metres de l'Audiència Nacional, perquè portaven samarretes amb el lema Jo també cremo la corona. Això ha provocat que el judici es retardés gairebé dues hores. Finalment, han pogut entrar al tribunal amb les samarretes posades.

Un cop dins la sala de vistes, el jutge ha ordenat que s'evités que es pogués veure el lema. Els joves han fet cas al jutge i han donat la volta a la samarreta, deixant el lema a l'esquena . Això ha fet que el magistrat no veiés el lema, però el públic i les càmeres de televisió sí que el podien veure. Vázquez Honrubia els ha dit que o bé es posaven les samarretes d'una altra manera o els havia d'expulsar de la sala.

Avui: El jutge absol els 16 acusats de cremar fotos del rei