lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 d’octubre, 2008

Les poblacions amb centrals nuclears, pendents de l'emplaçament del magatzem de residus

Fa vint anys que es va instituir, a Mont-roig del Camp, l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), i els pobles del nostre país amb centrals nuclears esperen que el Ministeri d'Indústria espanyol decideixi on vol construir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC). En aquest magatzem, anomenat popularment 'cementiri nuclear', s'hi abocaran els residus produïts per les centrals nuclears de l'estat espanyol durant aquests últims quaranta anys.

Fins ara cap municipi no ha gosat demanar públicament el magatzem per por del rebuig de la població. De fet, responsables de l'Ajuntament d'Ascó no han volgut dir si pensaven optar-hi o no.

Actualment els residus de les centrals s'emmagatzemen en unes sitges situades dins mateix de les plantes nuclears, però són a punt de saturar-se, i la construcció de l'MTC és urgent. El ministeri ja ha publicat la informació sobre el projecte, i d'ací a pocs dies ha de fer-ne públiques les bases perquè els municipis puguin presentar-hi candidatura. L'MTC concentrarà, durant seixanta anys, tots els residus produïts per les centrals nuclears de l'estat espanyol, seguint el model d'instal·lacions similars com les de La Hague (França) i Marcoule (Catalunya Nord), Sellafield (Regne Unit), Paks (Hongria) i Habog (Països Baixos).

El magatzem farà 278 metres de llarg, 78 d'ample i 26 d'alt, i el cost previst és de 540 milions d'euros. Per fer més atractiu el projecte, el ministeri proposa d'erigir al municipi receptor un centre tecnològic de recerca sobre residus nuclears, que gestionarà Enresa, i un 'viver d'empreses' que, regit per l'ajuntament, 'prestarà suport a les iniciatives empresarials locals'.

El debat sobre l'emplaçament de l'MTC s'inscriu en una cadena d'incidents ocorreguts a les centrals del nostre país: el 77% dels incidents nuclears de l'estat espanyol constatats del gener al juliol d'enguany: 11 a Cofrents, 10 a Ascó I, 8 a Ascó II i 8 a Vandellòs II.

2 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

em jugo amb tu 20 € a que cau a Tarragona el magatzem dels collons

salut que ens farà falta

lo llaguter ha dit...

'Té la mà Maria - Reus': no sóc de juguesques, però tenint en compte que l'alcalde d'Ascó és aquell que treballa a la nuclear, em penso que afino més la punteria si dic que el magatzem de residus anirà al poble de la Ribera d'Ebre que comença per "A" i acaba per "ó".

Al temps.

lo llaguter