lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de novembre, 2008

Decidim.cat es compromet a fer una consulta popular d'autodeterminació a nivell local

Vol aprofitar la llei que permet fer consultes a nivell municipal. Més de mil batlles i regidors s'hi han adherit El moviment municipalista Decidim.cat ha reunit avui, per primera vegada, tots els càrrecs electes de l'àmbit municipal que donen suport a la inciativa, creada ara fa un any. De la trentena d'alcaldes i altres càrrecs de l'àmbit municipal que el desembre del 2007 van impulsar-ne el manifest, han passat ara a 1.090 adherits. De la reunió d'avui se'n desprèn el compromís de fer una consulta d'àmbit local i popular sobre l'autodeterminacó.

El batlle de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbregues, explica que és un 'moviment transversal, perquè aglutina representants de CDC, UDC, ERC, ICV i també PSC i compta amb una força imparable'.En total, Decidim.cat suma ja 1.090 adherits, representants de 477 municipis distribuïts arreu de les 41 comarques d'arreu del país. Entre els adherits amb més pes polític hi ha els barcelonins Xavier Trias (CiU), Jordi Portabella (ERC) i Ricard Gomà (ICV). Decidim.cat vol aprofitar 'l'escletxa' que atorga la llei en l'àmbit local, que permet de fer consultes populars a cada municipi amb la prèvia aprovació del ple de l'ajuntament. 'Si no ens el donen el fem', assegura Fàbregues. Així, el moviment, 'més enllà de les formacions polítiques, a formalitzar en una mateixa data' una consulta popular d'àmbit local en un futur.

Ara per ara Decidim.cat no planteja una data exacta o un horitzó. El primer objectiu passa per aglutinar a quanta més gent millor, per tal d'assolir una 'majoria suficient' que permeti dotar de prou valor la consulta.

El projecte el van impulsar, ara fa un any, els batlles de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, de Castellterçol, Manel Vila, i de Santpedor, Laura Vilagrà. Fàbrega ha dit a VilaWeb que l'objectiu del moviment era la convocatòria d'una consulta popular als ajuntaments sobre el dret de decidir.