lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de desembre, 2008

Absolts els autors de l'article i la vinyeta sobre el rei caçant un ós

El jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha absolt els autors de l'article i de la vinyeta publicats el 2006 als diaris Gara i Deia en els quals es parodiava la mort de l'anomenat ós Mitrofan durant una cacera a Rússia per part de Joan Carles I.

En el fotomuntatge publicat apareixia una imatge del rei al costat de l'ós mort i sobre un barril de licor amb la frase "Bodegas Caza-Illa, para sentirse com un rey". El dibuix també incloïa la frase: "Mitrofan era un ós de fira. Van ficar-lo en una gàbia i a l’abast de l’escopeta del rei després d’emborratxar-lo amb vodka i mel" En el judici que s'ha celebrat aquest dimecres a l'Audència Nacional, Vázquez Honrubia ha avançat la seva decisió i ha absolt els humoristes gràfics José Antonio Rodríguez González i Javier Luis Ripa Jiménez i a l'articulista Nicolás Juan Lococo Cobo del delicte d'injúries greus al rei del qual els acusava el fiscal Pedro Rubira, que demanava per als tres multes de 10.950 euros.

El jutge ha considerat que existeix el "dubte raonable" de que els processats tinguessin intenció d'injuriar la monarquia, encara que els ha advertit que "per poc, per molt poc, no han traspassat" la línia legal que distingeix les paraules emparades en el dret a la llibertat d'expressió de les constitutives d'injúries.