lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de gener, 2009

PDD i Sobirania i Progrés presenten 70.000 firmes per reclamar la capacitat de fer referèndums sense permís estatal

Elisenda Romeu 190109 RAC1 La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) i la Plataforma Sobirania i Progrés han reclamat aquest dimarts al govern que "agilitzi" la presentació de la llei de consultes perquè el Parlament l'aprovi. Representants de les dues plataformes han fet el lliurament oficial i han registrat les més de 70.000 signatures perquè el Parlament presenti a la mesa del Congrés espanyol una proposició de llei per la qual s'estableixi el traspàs a la Generalitat de la competència de convocatòria de consultes populars per via referèndum. Elisenda Paluzie, de Sobirania i Progrés, ha fet èmfasi en la reclamació que a Catalunya no s'hagi de demanar permís a l'Estat per convocar referèndums. Després de reunir-se amb el president del Parlament, Ernest Benach, Elisenda Romeu, de la Plataforma pel Dret de Decidir, ha explicat que en total s'han recollit en la campanya Decideixo decidir més de 71.000 signatures, que s'han guardat en 36 caixes.

"Ara sempre s'ha de demanar permís a l'Estat, i volem que no s'hagi de fer per convocar qualsevol consulta o referèndum, fins i tot per exercir el dret a l'autodeterminació", ha declarat. En aquest sentit, ha manifestat que van més enllà amb la seva proposta que la normativa que s'està preparant des del departament de Governació. De fet, la normativa que elabora aquesta conselleria inclourà que es necessària l'autorització de l'Estat espanyol per convocar una consulta.

Paluzie ha mostrat la seva satisfacció per com s'ha desenvolupat la campanya de recollida de firmes. "Pensem que és una mostra de la voluntat del poble català per avançar en la via del dret a decidir", ha apuntat. En aquest sentit, ha destacat que "hi ha sobre taula temes delicats com el finançament o la sentència del Tribunal Constitucional a l'Estatut i que la manera d'avançar pel progrés de la ciutadania de Catalunya és consultar el poble". "Necessitem tenir tots els instruments legals per fer-ho", ha afegit.

La representant de Sobirania i Progrés ha indicat que la seva proposta i la llei de consultes populars no són incompatibles. No obstant això, ha lamentat que "sempre es requerirà l'autorització de l'Estat per fer un referèndum". En aquest context, ha insistit en la seva petició que "no hi hagi la necessitat de l'autorització de l'Estat per convocar consultes populars a Catalunya". Per això, la seva reclamació se centra en el traspàs de la competència exclusiva mitjançant l'article 150.2 de la Constitució.