lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de febrer, 2009

La PDE exigeix que el nou Pla de conca de l'Ebre inclogui el cabal ecològic del riu

No descarten plantejar noves mobilitzacions La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) durà a terme aquest dissabte a Tortosa un debat centrat en el nou Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre i en l'exigència que aquest tingui en compte el cabal ecològic del riu. L'entitat ha convidat al debat diferents institucions perquè ‘posin damunt la taula les cartes’ sobre el nou Pla Hidrològic, que està en fase de redacció. El portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello, ha afirmat que 'és positiu fer un Pla Hidrològic perquè té en compte tota la regulació del riu, però cal que també tingui en compte el cabal ecològic'. Totes les institucions convidades han confirmat la seva assistència, excepte el Ministeri de Medi Ambient.

La PDE vol aprofitar el debat per plantejar el seu 'cavall de batalla' pel que fa al Pla, com és el cabal ecològic de l'Ebre. Panisello l'ha qualificat d''assignatura pendent' i ha afirmat que les Terres de l'Ebre 'es juguen molt' amb el nou Pla, ja que estarà vigent fins l'any 2027. Han confirmat la seva assistència la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Fundació Nova Cultura de l'Aigua (FNCA) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

L'acte, que tindrà lloc a les vuit del vespre a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa, s'iniciarà amb una breu exposició de cada institució participant i seguirà amb un debat obert. Panisello ha afirmat que la PDE 'farà diverses preguntes' i que espera 'que ens les responguin'. Així, l'entitat aprofitarà la presència d'organismes com la CHE o l'ACA per parlar del procés de descontaminació del pantà de Flix (Ribera d'Ebre) i la construcció dels pous de Vinallop com a mesura preventiva, i del canal de regadiu Xerta-Sénia, que la PDE qualifica de 'transvasament cap al sud'. Juntament amb el Pla Hidrològic, ha dit Panisello, aquests són els 'fronts oberts' de la PDE.

Tot i reconèixer que el debat inclourà alguns 'aspectes tècnics', el portaveu ha animat la societat ebrenca a assistir-hi. A més, ha afegit, la Plataforma 'no descarta que durant l'assemblea surti alguna nova proposta de mobilització'.

VilaWeb/ElPunt: Els afectats pels pous d'emergència de Vinallop signen l'expropiació a les finques