lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de març, 2009

Catalunya podrà convocar referèndums amb el suport de 160.000 ciutadans

El govern de la Generalitat de Catalunya incorpora en el projecte de llei de consultes populars que es podrà sol·licitar la convocatòria d'un referèndum a Catalunya si es reuneixen almenys 160.000 firmes de catalans majors d'edat.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha avançat que el projecte de llei s'aprovarà el 31 de març en el consell de govern i que es podrà demanar un referèndum si així ho reclama "un 3% del cens electoral".

Si es té en compte el cens electoral de les últimes autonòmiques a Catalunya, les de l'1 de novembre del 2006, que va fixar en un total de 5.320.637 els catalans amb dret a vot, a la pràctica, faran falta unes 160.000 firmes per demanar una consulta d'aquest tipus. Ausàs ha revelat també que així mateix es podrà reclamar un referèndum si així ho decideix el govern català o "un 10% de municipis -Catalunya compta amb un total de 946- que representin el 10% de la població total de Catalunya".

L'altra fórmula per sol·licitar un referèndum serà que ho demanin dos grups parlamentaris del Parlament o una cinquena part dels diputats del Parlament (27 diputats), fet que suposa que CiU, que té 48 escons, tindrà força per si sola per proposar qualsevol mena de consulta. Com a prova de les utilitats del projecte de llei de consultes per via de referèndum -que encara ha de passar el tràmit del consell tècnic-, el conseller Ausàs ha explicat que una vegada s'aprovi es podrà demanar, per exemple, un referèndum sobre el finançament de Catalunya, un assumpte de plena actualitat.

Però...

Ha precisat, això no obstant, que el govern espanyol haurà d'autoritzar cadascuna de les consultes que proposi Catalunya, tal com estableix la Constitució, si bé ha destacat que amb aquesta llei es "promou el dret a decidir" dels catalans.