lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de març, 2009

PSE i PP es comprometen a rebaixar l'exigència del basc per als funcionaris

El PSE i el PP basc han aprovat un acord anomenat Bases per al canvi democràtic al servei de la societat basca que farà lehendakari Patxi López. El text inclou la intenció de rebaixar l'exigència del coneixement del basc per als funcionaris, ja que anuncien que la llengua no suposin un "limitació" a l'hora d'accedir a la funció pública excepte en casos en què "el perfil lingüístic es requereixi per a la tasca a exercir". També es preveu que "l'assignació de perfils lingüístics" a l'administració es faci segons "l'ús efectiu de les llengües" a cada zona. I el coneixement del basc es valorarà de manera "adequada" en "equilibri amb els mèrits professionals" a l'hora de contractar empleats en les ofertes públiques d'ocupació.

Segons s'explica en el text, en matèria educativa, i amb la finalitat d'"acordar una eventual regulació de la política lingüística", es tindrà en compte, entre altres elements, la llibertat d'opció lingüística per part dels ciutadans entre les dues llengües oficials.

PSE i PP es comprometen a impulsar l'escola pública basca "educant en i per a la llibertat, la convivència i en igualtat, des del respecte als valors democràtics i a la nostra realitat institucional", pel que indiquen que la política de subvencions del departament d'Educació s'ajustarà a entitats i organismes de la Comunitat Autònoma Basca i tindrà en compte les necessitats de foment i promoció de la política educativa. L'acord el signaran aquest dimecres i després fixaran els terminis previstos en el reglament de la cambra basca perquè "es parli de la investidura abans que acabi el mes d'abril", segons ha dit el secretari general del PP basc, Iñaki Oyarzábal.