lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de maig, 2009

L'Entesa presenta una moció per normalitzar l'ús del català, el basc i el gallec al Senat

El senador per Girona de l'Entesa Catalana de Progrés, Miquel Bofill, ha registrat una moció per poder utilitzar el català, el basc i el gallec en les sessions de control del Senat al govern espanyol. El text, que es debatrà en el proper ple de la cambra alta, també reclama al govern espanyol que elabori en tres mesos un pla d'actuació per impulsar l'ús de les llengües cooficials a l'administració general de l'Estat.

Bofill ha presentat la iniciativa després de demanar-ho al vicepresident tercer del govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves. L'objectiu és que el Senat mostri el suport al català i el reconeixement de la realitat plurilingüística de l'Estat espanyol.

La moció també reclama que el govern espanyol elabori abans de tres mesos un informe sobre l'evolució de l'ús de les llengües oficials a RTVE en els darrers cinc anys. A més, l'insta a elaborar un pla de difusió i protecció de les llengües cooficials en l'àmbit educatiu i a intercedir perquè es normalitzi l'ús del català, del basc i del gallec en els òrgans constitucionals.

En aquest context, també demana al govern espanyol que aprofiti la presència espanyola a la UE per impulsar el compliment de l'Estatut en el que es refereix a la protecció i foment de la llengua catalana a Europa.