lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de juliol, 2009

Elena Salgado: "Catalunya quedarà un pelet per sobre de la mitjana"

Elena Salgado 120709 CATinfo

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha explicat el document que es passarà a tots els governs autonòmics on està especificat el nou model de finançament de l’Estat espanyol. En la compareixença, però, no ha volgut aclarir la xifra que percebrà Catalunya. Ha anunciat que l'Estat aportarà 11.000 MEUR fins al 2012, però no s'ha detallat la progressió des de 2009. D'aquesta manera els governs autonòmics, i l'executiva d'ERC, es troben havent d'acceptar o rebutjar un model i unes xifres que, a hores d'ara desconeixen. És una qüestió de fe. A grans trets, el que es pot extreure de les seves declaracions és que hi haurà una bossa comú d’impostos per a tot l’Estat que s’omplirà amb el 75% dels impostos de totes les CCAA. L’Estat n’afegirà un 5% dels impostos generals que recapta, fet que suposarà tenir un 80% per a destinar-se a serveis bàsics. També ha destacat que el model és més solidari ja que és per a totes les CCAA igual. Això significa que per cada euro que produeixi Catalunya 0’75 cèntims aniran a Espanya i aquesta després els repartirà de forma desigual afavorint les CCAA més pobres.

Això vol dir que, si ho entenem bé, Catalunya gestionarà el 25% dels seus impostos i del 75% restant rebrà el que l'Estat espanyol consideri oportú. Aquest 25% suposaria una millora considerable respecte el model anterior però els criteris que ha detallat Salgado en què es basarà la distribució del 75% comú no beneficien a Catalunya ja que es té en compte la població però hi aplica criteris de dispersió, superfície, insularitat, dispersió i població en edat escolar. Tampoc és tindrà en compte la immigració perquè considera que no suposa un cost addicional. Com s'entèn això?

D’altra banda, Salgado ha explicat que l'Estat aportarà 11.000 MEUR al model però no ha especificat quan. Sorpresa! Els periodistes presents a la conferència, no han parat de preguntar per Catalunya i si estarà per sobre de la mitjana. Salgado no ha contestat amb molta claredat i simplement ha dit que Catalunya estarà lleugerament per sobre de la mitjana des del primer any.