lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’agost, 2009

Arenys de Munt consulta sobre la independència de Catalunya

Arenys de Munt (Maresme) s'ha convertit en el primer municipi català en convocar una consulta sobre la independència de Catalunya. El 13 de setembre, els arenyencs tenen l'oportunitat de respondre a la pregunta de si estan d'acord que Catalunya es converteixi en un estat de dret independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea. Tot i que el resultat no serà vinculant, els impulsors es mostren satisfets que la gent del poble tinguin aquesta opció.

L'ajuntament va aprovar, durant el ple del 4 de juliol, la celebració d'aquesta consulta popular a petició del regidor de la CUP i del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació. La proposta va rebre onze vots: els d'Esquerra, CiU, la CUP i els Independents d'Arenys de Munt 2000. El PSC va ser l'únic partit que hi votà contra, al·legant que la seva opció era el federalisme i no pas la independència. El govern actual d'Arenys de Munt és format per la coalició dels Independents d'Arenys de Munt 2000, PSC i CiU. A l'oposició, hi ha Esquerra i la CUP.

Josep Manel Ximenis, regidor de la CUP a l'ajuntament, destaca que una de les característiques més importants de la consulta és que 'no han d'intervenir els partits polítics sinó que ha de ser una iniciativa popular. Hi ha una comissió organitzadora constituida per diferents persones, i les quatre forces polítiques hi donem suport'. També explica que aquesta comissió ha fet molta feina conjunta i coordinada, de manera que conclou: 'Podem estar força contents perquè, en política, la gent demana unitat i sembla que ho hem aconseguit'.

L'alcalde de la localitat, Carles Móra, ha explicat que amb la consulta volen aconseguir que 'es pugui parlar d'autodeterminació dels pobles amb normalitat i que es pugui demanar sense por ni tabús. Si el referèndum fos un èxit, seria un començament important, però no podem estar-ne segurs'. Tot i això, es mostra molt satisfet de poder oferir a la població aquesta oportunitat i afirma que la consulta 's'hauria de poder fer a tot arreu'.