lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 d’agost, 2009

Art, foc i passió a la 'cordà' de Paterna

Com cada darrer diumenge d'agost, Paterna (Horta) viurà avui la tradicional 'cordà', que posa punt i final a les festes, i que té més de cent anys d'història. Els cent cinquanta tiradors o coeters que hi participen faran esclatar cinquanta mil coets durant una mitja hora (dos mil el minut). L'estrèpit començarà passada dos quarts de dues de la nit. El carrer Major de Paterna esdevindrà llavors una reproducció, breu però fidel, de l'infern.

'Art, foc i passió', això és la cordà pel coeter major, Pepín Damián. D'una altra banda, el periodista i crític musical Josep Vicent Frechina, gran coneixedor i defensor de la cultura popular nostrada, defineix aquest espectacle de foc com 'una de les més grans bacanals del planeta'.

Un dels secrets de la 'cordà', segons que ha dit Damián, és la ubicació: el carrer Major. Ateses les dimensions del carrer (cent vint-i-cinc metres de llarg per vuit d'ample) la ressonància dels coets és cinquanta voltes més gran que si es disparessin en una plaça o un descampat.