lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’agost, 2009

Vint municipis dediquen un carrer a Xirinacs

Vint municipis catalans han dedicat fins ara -o han pres l'acord consistorial de fer-ho- un carrer, una plaça o un passatge a l'activista independentista i de la no-violència Lluís Maria Xirinacs, mort fa dos anys.

El que va ser sacerdot, senador independent i destacat lluitador antifranquista va ser acomiadat avui fa dos anys en un funeral multitudinari a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Un dies abans havia estat trobat mort en estranyes circumstàncies en una zona boscosa d'Ogassa, al Ripollès.

El dia del seu 75è aniversari, el 6 d'agost, havia deixat escrit que volia acabar els seus dies "en la soledat i el silenci" així com un altre text, Acte de sobirania, en què donava a entendre que moria perquè la seva nació tingués un esclau menys.

Els municipis que han distingit Xirinacs posant el seu nom a la via pública són Argentona, l'Arboç, Badalona, Blanes, Calldetenes, Castellbisbal, Constantí, el Figaró, Igualada, Molins de Rei, Palau-solità i Plegamans, Sant Esteve de Palautordera, Sant Jaume dels Domenys, Sant Joan de Vilatorrada, Subirats, Veciana, Vilafranca del Penedès, Vilassar de Mar i Vic. Qui va ser un destacat impulsor de la filosofia de Mahatma Gandhi als Països Catalans ha rebut nombrosos homenatges en aquests dos anys, el principal dels quals al Palau de la Música.