lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de novembre, 2009

El 'constitucional' català s'estrena enmig de la tempesta per la sentència que ve de Madrid

Màxima solemnitat institucional aigualida per la tensió preelectoral i per la sentència de l'Estatut, que torna a semblar imminent després de diverses filtracions periodístiques en pocs dies.

El president de la Generalitat ha aprofitat aquest dilluns el seu discurs en la cerimònia de presa de possessió dels membres del Consell de Garanties Estatutàries, hereu del Consell Consultiu, per reiterar la validesa de la norma catalana que s'està debatent al Constitucional espanyol.

De fet, les atribucions del mateix Consell de Garanties, podrien ser limitades per la resolució judicial pendent des de fa tres anys, ja que un dels punts impugnats pel PP és el que que els dictamen del nou òrgan siguin vinculants.

I mentre l'estira-i-arronsa continua al Constitucional espanyol, el Constitucional català acabat d'estrenar ja és un camp de batalla política. El líder de CiU, Artur Mas, ha acusat el PSC i el PP de voler "reproduir" amb la composició del Consell de Garanties, en què CiU és en minoria, el control que socialistes i populars exerceixen al TC de Madrid.

Dels nou membres del Consell de Garanties Estatutàries, sis són a proposta del Parlament de Catalunya (dos a proposta de CiU, dos del PSC, un d’ERC i un altre del PP) i els altres tres són proposta del govern.