lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de desembre, 2009

Junqueras demana a la Comissió Europea que garanteixi el cabal ecològic del Ter

L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha preguntat a la Comissió Europea si està supervisant el procés d’elaboració dels plans de conca dels rius Ter i Llobregat, per garantir-ne el cabal ecològic, tal com ho estableix la Directiva Marc de l’Aigua. Segons l’eurodiputat republicà, el Ter està 'sobreexplotat' atès que el sistema Ter-Llobregat abasteix gairebé 6 milions de persones i, a més, la previsió pel 2015 és que n’abasteixi més de 6.250.000. Malgrat això, les aportacions a la conca del Ter han disminuït els darrers anys, i és previst que ho continuïn fent un 0,60% a l’any. Com a resultat, actualment no es garanteix el cabal mínim que fixa la Llei del Ter.

L’espoli documentat del Ter demostra que en anys de sequera es deriva més del 75% del cabal del riu, la qual cosa provoca, evidentment, un gran impacte sobre l’ecosistema, els usos de l’aigua i l’economia regional. Davant d’aquesta situació, diversos col·lectius afectats s’han unit per exigir el compliment de la llei a través d’un procés judicial contenciós-administratiu.

L’objectiu d’Esquerra és que l’abastiment de les grans ciutats es faci d’una forma realista i eficient a curt i a mig termini i que, alhora, no depengui de transvasar el cabal ecològic de cap riu.