lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de desembre, 2009

Les raons de la pagesia

La pagesia fa molt que es mou per exigir condicions de feina millors. Quant a les grans distribuïdores, els sindicats agraris acusen Carrefour, Mercadona i el Grup-Caprabo Eroski de pactar preus i d'actuar com un oligopoli. Els sindicats neguen que siguin un sector bàsicament subvencionat (menys de la meitat dels pagesos ho són, diuen) i s'exclamen: avui a Europa hi ha subvencions a la pagesia per nombre d'hectàrees posseïdes. Com més hectàrees, més subvenció. La paradoxa és que, la subvenció, se l'emporten grans terratinents (com la duquessa d'Alba i la reina d'Anglaterra) i no pas els petits pagesos. Ho consideren immoral.

Sobre l'entrada de productes del tercer món a Europa, asseguren que hi ha competència deslleial: aquí s'han de pagar sous i aplicar normatives sanitàries que encareixen el producte, normatives que no s'apliquen als productes que vénen de fora.

Finalment, sobre el futur de la pagesia, es resumeix en una sola frase: 'Cada deu anys hi ha la meitat menys de pagesos a Catalunya.'