lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de gener, 2010

Pamplona prohibeix els Olentzeros per considerar-los 'manifestacions de suport a ETA'

L'Ajuntament de Pamplona (Navarra) ha decidit que prohibirà que la nit de Nadal d'enguany es tornin a celebrar les tradicionals festes de l'Olentzero a quatre barris de la ciutat, perquè considera que són 'manifestacions de suport a ETA'. El consistori, liderat per UPN, assegura que 'la realització del suposat Olentzero en realitat és una mena de coartada per a colar una manifestació de suport a ETA.

El consistori ha anunciat que si alguna associació vol tornar a celebrar l'Olentzero a Pamplona durant els propers anys, 'les sol·licituds no comptaran amb autorització municipal, seran tractades com una sol·licitud de manifestació i es remetran a la delegació del govern espanyol perquè les autoritzi o les denegui'.

Les associacions promotores de la tradició ressalten que es tracta d'una decisió insòlita, tenint en compte que falten 355 dies per a la nit de Nadal d'enguany i que el consistori ni tan sols sap qui i com realitzarà la sol·licitud. UPN afirma que els Olentzeros van realitzar els seus recorreguts acompanyats de fotografies de presos d'ETA i que alguns dels participants a les marxes 'exibien símbols i anagrames d'organitzacions declarades il·legals per la seva complicitat amb el terror'.

La tradició mana que grups de veïns passegin pels carrers, la nit de Nadal, un ninot caracteritzat d’Olentzero -amb la cara bruta de carbó, roba tradicional, boina, pipa i un sac-, cantant i demanant diners.

Viquipèdia: Olentzero