lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de febrer, 2010

Els pobles nuclears confirmen el tracte del MTC

Malgrat que el Govern ho nega, l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) ha confirmat que va arribar a un "tracte" amb el Ministeri d'Indústria perquè presentés candidats Yebra (Guadalajara) i Ascó (Tarragona) a albergar el magatzem centralitzat de residus atòmics (MTC), com es reflectia en un document intern desvetllat ahir per Público. A canvi, el departament de Miguel Sebastián es va comprometre a augmentar la quantitat de diners que reben, fins a 8,25 milions d'euros més cada any, a través d'una nova ordre ministerial. La suma sortiria de les taxes pagades per les elèctriques i seria distribuïda a tots els pobles nuclears per l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa).

"O treien l'ordre o no hi havia candidats", explica el gerent de l'associació, Marià Vila d'Abadal. Segons la seva versió, els alcaldes de la AMAC van llençar un "desafiament" al Ministeri al juliol de 2009 a l'anunciar que no presentarien candidats. El missatge va ser: "Si no jugueu al desenvolupament econòmic en les zones nuclears, nosaltres passem de vosaltres i del MTC". Inquiets per la possibilitat que cap poble d'Espanya sol·licités el magatzem, els negociadors d'Indústria van accedir i van prometre als municipis nuclears augmentar els seus ingressos fins a 8,25 milions d'euros a l'any. La major part d'aquesta partida, 7,55 milions d'euros, servirà per a cofinançar projectes de desenvolupament local per a combatre el monocultiu nuclear.

Segons el parer de Vila d'Abadal, l'interès del Ministeri pels candidats de l'AMAC es deu al fet que "si no haguessin sortit, possiblement no hi hauria altres candidats". "I si no s'hagués presentat ningú? Haguessin quedat com ximples", opina. Després del pas al capdavant de Yebra i Ascó, impulsats pel nou compromís econòmic del Govern amb totes les àrees atòmiques, altres 12 pobles sense tradició nuclear van licitar per a dur-se el MTC.

Público: Los pueblos nucleares confirman el trato del ATC