lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de febrer, 2010

Fracassa la llei electoral catalana

L'intent de fer una llei electoral catalana ha fracassat estrepitosament aquest divendres al matí davant la impossibilitat d'arribar a un consens entre els partits catalans sobre el model a aplicar en els comicis. La ponència parlamentària que estudiava aquesta possibilitat, a partir d'un document d'experts promogut per la conselleria de Governació, ha constatat que és impossible arribar a una entesa a pocs mesos de les eleccions. La llei s'hauria d'haver aprovat per una majoria de dos terços (90 diputats).

A la pràctica les formacions polítiques catalanes només han acostat posicions respecte a temes menors, com la creació d'una junta electoral catalana, denominada sindicatura electoral, el vot per correu i els blocs a les televisions públiques.

El problema de fons és que hi ha dos models electorals a Catalunya. El PSC en proposava un que prima els votants del Barcelonès i el Baix Llobregat, en una posició en què coincideixen el PP, ICV i C's, mentre que CiU prima els votants de la resta del territori. ERC també defensava l'equilibri territorial, però donant suport al document dels experts que va encarregar Ausàs.

La llei electoral està pendent des de l'any 1979, i fins ara cap govern ha aconseguit el consens suficient per tirar-la endavant. La decisió de fer aquest darrer intent, ara fracassat, es va prendre arran dels casos Millet i Pretòria, com una mesura de regeneració.

Avui: Tripartit, PP i C's carreguen a CiU el fracàs de la llei electoral i la federació reivindica el pes del territori

VilaWeb: Els partits trenquen la negociació de la llei electoral