lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de març, 2010

Els dos diputats de la Ribera d'Ebre es desmarquen del rebuig de la Diputació al magatzem nuclear

Tot i que el ple de la Diputació de Tarragona, en sintonia amb la declaració del Parlament, va aprovar una moció de rebuig a la instal·lació del magatzem de residus nuclears a Ascó, els dos diputats de la Ribera d'Ebre, Sabanza (CiU) i Aparicio (PSC), van mostrar el seu desacord i van votar en contra del que prediquen els seus partits després de defensar la seva comarca. El dos diputats del PP també s'hi van oposar, mentre que Benaiges (PSC) va optar per l'abstenció. La resta, tots a favor.

Malgrat que tant el PSC com CiU van votar favorablement la moció del Parlament de Catalunya en què es mostrava clarament el seu rebuig a la instal·lació dins del territori català del magatzem temporal centralitzat, ahir els dos representants de la Ribera d'Ebre a la Diputació de Tarragona, els alcaldes de Móra la Nova, Joan Manel Sabanza (CiU), i el seu homòleg de Riba-roja d'Ebre, José Luis Aparicio (PSC), van trencar la disciplina de vot i van deixar clar que en aquest assumpte pensen de manera radicalment oposada al seu partit. De fet, el signe del vot dels representants del PP –Fernández i Miquel López Mallol, partidaris del magatzem– tampoc no es va correspondre al del seu grup al Parlament, on els populars es van abstenir. Fins aquí, els vots favorables, ja que excepte l'abstenció de l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges (PSC), els vint-i-un diputats restants van votar en contra del magatzem.

Després de confessar: «Jo no sóc cap polític», en una intervenció emotiva, el batlle de Riba-roja va recordar que «algú pot criticar des del coneixement, però no quan no se sap res», tot assegurant que «ningú dels que defensen el ‘no' mai ha dit que sigui dolent». Aparicio va insistir que «qui hauria de demanar solidaritat és la Ribera, perquè aportem el 80 per cent de l'energia de Catalunya. Dir ‘no' al magatzem equival a perdre 300 llocs de feina en els propers cinc anys». Aparicio va restar valor a l'acord del Parlament «perquè només és entre polítics». Per la seva banda, Sabanza va afirmar que «es crea un mal precedent perquè es va contra un ajuntament i això desvirtua les atribucions d'una Diputació. No som el Parlament». Tal com havia fet abans Aparicio, el batlle moranovenc també va acusar ERC –la moció de rebuig a l'MTC era seva–, als quals va qualificar «d'oportunistes polítics». Sabanza va destacar que es tracta d'un projecte «legal i recomanat pel govern espanyol», tot preguntant al portaveu republicà, Tomàs Bigorra, «que si tant defensen l'Ebre, on és l'altre diputat?», en referència a l'absència de l'alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa. El portaveu socialista, Josep Guasch, va admetre que la votació de la moció «dóna peu a una dinàmica perillosa», mentre que el president, Josep Poblet, va acabar admetent la «incomoditat» que li provocava la moció, encara que la va atribuir «a la insistència d'ERC i a la petició del Ministeri d'Indústria perquè la Diputació es manifestés abans de vint dies».

Diari de Tarragona: El ‘no’ al almacén nuclear rompe la disciplina de voto en la Diputació