lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de març, 2010

La CANC acusa la nuclear d'haver empobrit la Ribera

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va afirmar ahir que el magatzem centralitzat que podria instal·lar-se a Ascó és «un engany per al territori», i que la indústria nuclear ha desaprofitat 20 anys per portar a la Ribera d'Ebre la riquesa que ara promet. Així, també va qüestionar els beneficis del nou consorci, que gestionaria uns 3,5 milions.

La CANC va recordar ahir que els municipis de l'àrea nuclear d'Ascó han perdut el 22% de la població. A més, va advertir que Ascó ja té un polígon industrial «buit, amb només un parc de bombers, un cementiri i un camp de futbol». A banda, la Ribera d'Ebre té el producte interior brut més alt de Catalunya, però la CANC va lamentar que siga la comarca més empobrida del país, amb un índex del 17,4%. «Els suposats beneficis econòmics que el Ministeri d'Indústria ha promès per al territori que rebi el magatzem nuclear, uns 6 milions d'euros, ja són la meitat dels 12 que el mateix ministeri prometia fa un any», va dir. «Aquests beneficis actualment pengen d'un esborrany d'ordre ministerial, que no ha estat aprovada, i que parla d'un màxim de 3 milions per al municipi i de 3 més a repartir entre la resta», va afirmar la CANC a través d'un comunicat, tot alertant que ningú no ha garantit que l'ordre ministerial s'acabe aprovant amb les mateixes quantitats. En la mateixa línia, la coordinadora va afegir que el municipi holandès de Borsele només cobra uns 100.000 euros anuals pel fet de tenir el HABOG, el cementiri d'Holanda. En aquest sentit, dilluns el gerent de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) va anunciar a Flix que el nou consorci que s'hauria de crear si l'MTC arriba a Ascó tindria un pressupost anual d'uns 3,5 milions d'euros. «Hem de procurar que els beneficis siguin reals i treballar en comú», va afirmar Marià Vila d'Abadal. «El consorci és la garantia que els ajuntaments treballaran junts, ja que no només s'ha de desenvolupar l'MTC i el centre empresarial, sinó que hi haurà projectes que beneficaran la resta de sectors econòmics de la comarca, uns sectors que tradicionalment no s'han beneficiat de la nuclear», va dir.

Però l'estratègia marcada pels partidaris del magatzem nuclear no ha acabat de convèncer tota la Ribera d'Ebre. Els ajuntaments de Flix, Corbera d'Ebre, Rasquera, Benissanet, la Torre de l'Espanyol, Ginestar i Miravet, més el de la Fatarella, van signar un manifest conjunt en què declinaven assistir a un acte per presentar-los el consorci. A més, Miravet va aprovar dimecres una moció contra l'arribada de l'MTC a Catalunya o al País Valencià.