lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de març, 2010

La Comissió de la Dignitat considera una estafa la declaració sobre el judici a Companys

La junta de fiscals de sala del Tribunal Suprem espanyol es nega a revisar el judici al president Companys perquè entén que la la llei de la memòria històrica ja anul·la aquella sentència. La fiscalia, doncs, denega que la sala militar del Suprem revisi el judici. La Comissió de la Dignitat considera una estafa aquesta declaració dels fiscals del Suprem i en contradiu l'argumentació.

En el mateix sentit, el president de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, va comentar ahir: 'La fiscalia denega la petició de nul·litat del judici sense dir-ho clarament, maquillant-ho amb una declaració que no té gens de validesa i que tan sols és simbòlica.' En canvi, el conseller d'Interior i de Relacions Institucional, Joan Saura, es va mostrar 'esperançat' que la junta de fiscals declari nul el judici a Companys i considera que seria un 'èxit' per al país.

Cruanyes recorda, endemés, que, un cop atorgat el certificat de bona conducta, la Generalitat va demanar a la fiscalia que instés un procés de revisió del judici: 'Aleshores la fiscalia tenia dues opcions: justificar que no hi havia cap motiu per a revisar el judici o bé instar la revisió. Però la fiscalia no és competent per a anul·lar una sentència; això que fa és una declaració simbòlica per fugir d'estudi.' I, continua, no és pas cert que la llei de la memòria històrica autoritzi a considerar nul un judici: 'El congrés espanyol va decidir que la llei no anul·laria sentències ni les declararia il·legals, solament les podia declarar il·legítimes. Així que no ens vulguin vendre bou per bèstia grossa, ara!' La Comissió de la Dignitat va fer aquest comunicat per valorar la declaració.