lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de maig, 2010

El tractament contra la plaga de la mosca negra es retarda tres mesos

L'inici del tractament contra la plaga de la mosca negra acumula un retard de tres mesos aquesta campanya. Tot i que habitualment les prospeccions al riu per detectar la presència de larves es comencen a fer entre el gener i el febrer, actualment encara no hi ha data prevista per fer aquests treballs. Tant l'Agència Catalana de Protecció de la Salut com el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (el Code és l'organisme que fa els tractaments) admeten que hi ha un problema administratiu que causa aquest retard. Fins al 15 d'abril s'havien atès 283 persones per picada de mosca negra a les Terres de l'Ebre.

El director tècnic del Code, Raül Escosa, ha avançat que en menys d'una setmana es podrien iniciar els tractaments. «Estem a punt de signar el conveni amb el Departament de Salut i ho tenim tot a punt per començar les prospeccions i l'abocament del producte BTI des de l'helicòpter», ha dit Escosa. De tota manera, l'elevat cabal del riu aquests dies, que arribava ahir als 500 metres cúbics per segon en passar per Tortosa, tampoc possibilita fer el tractament al riu contra les larves. «S'haurà de negociar amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre una reducció del cabal», ha assenyalat el director del Code.

Els pagesos de la Ribera d'Ebre van ser els primers de patir les conseqüències de les picades de mosca negra fa uns cinc anys. Enguany, veuen amb certa preocupació que es retarde l'inici de la campanya. «De moment les baixes temperatures i l'elevat cabal del riu no han afavorit el desenvolupament de la mosca negra», ha manifestat el responsable del sector de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, Jaume Miquel Aleu. Els productors de fruita dolça temen, però, que quan baixe el cabal del riu prolifere ràpidament la plaga. «Esperem que els tècnics no s'equivoquen i no hi hagi cap problema pel retard del tractament», ha dit Aleu. Els 2009 es van atendre 3.806 persones per picada de mosca negra a les Terres de l'Ebre, 2.100 de les quals, a la Ribera.