lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de maig, 2010

Supervivents catalans dels camps de concentració nazis presencien a Àustria un sentit homenatge als deportats

"Ens feien portar carretons plens de morts". És el testimoni de José Alcubierre, un supervivent català del camp de concentració de Mauthausen, a Àustria. En motiu del 65è aniversari de l'alliberament de Mauthausen, centenars de persones d'arreu d'Europa s'hi han desplaçat aquests dies. Entre elles, una setantena d'estudiants d'instituts d'arreu de l'estat espanyol que aquest dissabte han fet un sentit homenatge al camp satèl·lit d'Ebensee, amb la promesa de no oblidar les atrocitats per evitar que tornin a succeir en un futur.

Nascut a Tardienta (Osca) el 1926, José Alcubierre va criar-se al barri de Sants de Barcelona i el 1939 va haver-se d'exiliar a França amb la seva família. El 24 d'agost de 1940 ell i el seu pare van ser deportats al camp de Mauthausen. Vuit mesos després, el seu pare moria al camp de Gusen, un altre dels satèl·lits de Mauthausen. Edmon Gimeno (Caseres, 1923) no va estar concretament a Mauthausen, però va viure les mateixes atrocitats en altres camps de concentració nazis, com el de Saint-Cyprien, Compiègne, Dora i Bergen-Belsen. Un cop acabat l'acte del cementiri d'aquest dissabte, l'homenatge ha seguit a les coves on els presos eren obligats a fabricar armes, al mateix camp de concentració d'Ebensee. Es tracta d'unes galeries que van construir els mateixos reclusos.

La Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Amical Mauthausen estan elaborant un cens per identificar i documentar els deportats de l'estat espanyol que van ser als camps nazis. De moment, ja han registrat 9.019 espanyols deportats, dels quals 1.949 són catalans. Els cens, basat en documentació i que ressegueix els passos de cada una de les víctimes, serà accessible als investigadors i a la ciutadania i es presentarà a Memorials de tot el món al setembre en una jornada sobre la deportació espanyola a la Topografia del terror de Berlín. La investigació, la més completa que s'ha elaborat fins al moment, conclou que prop del 22% dels deportats procedien de Catalunya i el 59% va morir als camps. Es tracta d'una eina molt important per recordar que "el nazisme també va afectar Catalunya", ha recordat el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que també ha participat en la commemoració del 65è aniversari de l'alliberament de Mauthausen i els seus camps satèl·lit.

BLOC DE PERE MUÑOZ: RECORD DE MAUTHAUSEN: 5 DE MAIG DE 1945

Roc Llop i Convalia: Poeta i supervivent dels nazis

Exposició de la Pepa Vives: Per NO oblidar