lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de maig, 2010

Tresserras reclama els darrers papers de Salamanca

El conseller afirma que la paciència s'acaba El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha demanat que es tornin els últims lligalls catalans dipositats a l'Arxiu de Salamanca perquè "en aquests moments la paciència està arribant al límit".

Tresserras reclama que s'acabin de validar "ja" aquests documents que ja s'havien determinat com a retornables a Catalunya perquè s'està "fora de terminis". Segons fonts del Ministeri de Cultura, els papers havien d'arribar a Catalunya "a finals d'abril". Es tracta d'una partida de 900 arxius amb més de mig milió de pàgines, que després de la seva digitalització sortiran de l'Arxiu de Salamanca amb destinació a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

"És un procés extremadament lent; caldria més diligència", estima el conseller, que ha reblat que l'empresa que digitalitza els documents tenia contracte fins a finals de març i se li ha hagut d'allargar perquè encara hi ha documents per arribar. Del primer paquet que va tornar se n'ha digitalitzat el 85 per cent. El desembre de 2008 va arribar a Catalunya el primer centenar dels documents pertanyents a particulars requisats durant el Franquisme, majoritàriament pertanyents al polític, periodista i escriptor Antoni Rovira i Virgili i a col·lectius com la CNT Barcelona, entre d'altres.