lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de juny, 2013

La nuclear Ascó II pateix la segona aturada no prevista del reactor en deu dies

L'actuació d'unes proteccions elèctriques durant uns treballs de manteniment provoca la parada automàtica de la turbina

Els sistemes de seguretat han funcionat correctament i la planta es troba en condicions de parada segura



La central nuclear d'Ascó II ha patit aquest dijous la segona aturada no programada del reactor en els últims deu dies, després de la que es va registrar el passat 27 de maig, segons ha informat l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (Anav) i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

L'incident ha succeït quan passaven sis minuts de les onze del matí quan s'ha produït una aturada automàtica de la turbina a com a conseqüència de l'actuació d'unes proteccions elèctriques durant uns treballs de manteniment.La prova s'estava duent a terme per comprovar la continuïtat del circuit elèctric de la planta, i aquest procés no hauria d'obrir els interruptors, ha especificat l'organisme regulador.

La planta estava operant per sobre del 34% de potència quan s'ha produït l'aturada, en un moment en el que la central realitzava una prova de manteniment elèctric en els interruptors principals de sortida des de la central cap al parc de Red Eléctrica (REE), segons ha assenyalat el CSN.

La central ha comunicat aquesta incidència al Consell de Seguretat Nuclear tal com marca el procediment establert. Tots els sistemes de seguretat de la instal·lació han funcionat segons el previst.

El succés ha estat classificat de manera preliminar amb el nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (Ines), el que implica que no ha tingut impacte en els treballadors, el públic ni al medi ambient.

Anav ha precisat en un altre comunicat que tots els sistemes de seguretat han funcionat segons disseny, per la qual cosa la planta es troba “en condicions de parada segura i en espera de completar la investigació” que determini les causes de l'actuació de les proteccions elèctriques. Un cop completades aquestes activitats i comprovat el funcionament del sistema, la centra tornarà a connectar-se a la xarxa.

Ascó II portava operant amb normalitat sis dies, tenint en compte que es va reconnectar a la xarxa el 31 de maig, quatre dies després d'experimentar una altra aturada no programada, causada aleshores per una baixada de nivell en un dels generadors de vapor. Aquell incident també va ser qualificat amb el nivell 0 de l'Ines.

Es dóna la circumstància que, en el moment de la primera parada, Ascó II portava només quatre dies en funcionament, després d'haver-se reconnectat a la xarxa després d'una recàrrega de combustible que es va prolongar durant 47 dies i que es va completar el 23 de maig.