lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de gener, 2008

ETA afirma que la negociació és l’única manera de superar el conflicte amb Espanya i França

En una entrevista que publica avui Gara, ETA assegura que la negociació és l’única via per superar ‘el conflicte que enfronta Euskal Herria amb Espanya i França. Abans o després hauran de tornar a aquest camí’, afirma el grup. En l’entrevista, ETA subratlla que, independentment que hi hagi el PP o el PSOE al capdavant del govern espanyol, allò fonamental és que ‘es reconeguin els drets d’Euskal Herria’. El grup critica la ‘immillorable oportunitat perduda’ per Zapatero de ‘deixar que Euskal Herria segueixi el camí que desitja’.

La solució a l’anomenat ‘conflicte basc’, diu ETA, no passa per una derrota policial, perquè l’arrel del problema és política. Segons el grup, la negociació amb el govern espanyol va fracassar perquè l’executiu va posar en marxa un procés sense la intenció de fer concessions polítiques, pensant que l’organització tenia ‘un estat de salut dèbil.’

ETA acusa Zapatero de seguir la mateixa estratègia que Felipe González i José María Aznar, alhora que afirma que el govern francès ha caigut en el mateix error que l’espanyol, en augmentar la repressió, amb les últimes detencions de militants bascos en aquest estat.

Escòcia i Kosovë, exemples a seguir

Sobre la reivindicació d’un estat propi per a Euskal Herria, ETA posa com a exemples a seguir els casos d’Escòcia i Kosovë, alhora que subratlla que ‘no parlem d’utopies. Un poble, per garantir la seva supervivència, s’ha de saber estructurar, i és en aquest context on situem el nostre: sobirà, amb el seu estat propi’. Un procés que, segons el grup, serà gradual.

ETAri elkarrizketa (euskaraz)

Entrevista a ETA (castellà)