lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de gener, 2008

Isabel-Clara Simó: Per parlar sempre en català

Els qui teniu l'amabilitat de llegir-me, potser recordareu que fa pocs dies vaig publicar un article en què us explicava que un ciutadà ens donava set normes per parlar sempre en català, amb resultats sorprenents. L'article ha tingut prou ressò, a jutjar per les cartes i e-mails que he rebut, però hi va haver un error que m'apresso a rectificar: el veritable autor d'aquest sistema es diu Lluís Bosch, cosa que he sabut perquè és un bon amic meu, intel·ligent i bondadós. Si voleu, podeu consultar la seva pàgina web, on us donarà molts més detalls dels que jo, tan resumidament, donava en el meu article: www.sempre.cat

Ja ens ho advertia Joan Fuster: la llengua no ens la regalarà ningú, l'haurem de guanyar dia a dia. I ara encara més, amb tants histèrics que a cada passa que fem ens volen enviar els tancs, marededeusenyor.

Si volem un exemple de l'agressivitat contra el català, l'aporto d'un altre lector, David Valls, que coneix una línia de cotxes Ford que parlen. Però com que només ho fan en castellà, s'ha adreçat als fabricants, en la localitat valenciana d'Almussafes, i els ha preguntat si n'hi ha també que parlin en català. Temorós que li diguessin "que esto es España", l'home ha dit que era andorrà, on la llengua catalana, com sap tothom, fins i tot els fabricants de la Ford, és l'única oficial. La resposta és d'antologia: si vol saber-ne la resposta s'ha d'adreçar a la delegació de Turquia, que s'ocupa d'afers internacionals. L'adreça és la següent: 11 Bayar cad. Kozyatagi 34742, Istanbul/Turkey, tel: 90 216 362-2370; fax 90 216 3621909. És bo saber-ho, oi?

Isabel-Clara Simó: Per parlar sempre en català (Avui)