lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de març, 2008

El Dalai-lama qualifica la situació al Tibet de "genocidi cultural"

El Govern xinès ha llançat un ultimàtum de 48 hores als manifestants per la independència del Tibet perquè cessin els enfrontaments, sinó, "castigaran" els responsables de les protestes, que ja s'han cobrat ja un mínim de deu morts, segons dades oficials, tot i que els tibetans a l'exili eleven aquesta xifra a una vuitantena, en el que ja es considera un dels pitjors episodis de violència des de 1989. Per la seva banda, el Dalai-Lama ha sol·licitat una investigació sobre la possibilitat que les últimes protestes al Tibet siguin part del que ha qualificat com "un genocidi cultural", i ha declarat que el Govern xinès utilitza la força per a arribar a la pau, tot i que ha reconegut que la Xina mereix albergar els pròxims Jocs Olímpics d'estiu.

Les autoritats judicials han donat els manifestants fins dilluns a la nit per donar un gir als esdeveniments en benefici de la seva pròpia indulgència. "Els criminals que no es rendeixin abans de la data límit seran castigats complint amb la llei", anunciava la pàgina web del givern xinès. Pequín ha assenyalat també que aquells que recolzin o aixopluguin els manifestants seran castigats i que en canvi es recompensarà a aquells que ofereixin informació. La televisió tibetana, controlada pel Govern, ha instat els ciutadans a denunciar "el propòsit malintencionat" del Dalai-Lama.

El Dalai-Lama ha considerat que la comunitat internacional té "la responsabilitat moral" de recordar la Xina que el país té l'obligació de comportar-se com un bon amfitrió per als Jocs Olímpics que no obstant, ha afegit, són mereixedors del país asiàtic. "Els Jocs Olímpics no haurien de ser anul·lats", ha afirmat. Aquest diumenge, el govern tibetà a l'exili ha confirmat que 80 persones han mort i 72 han resultat ferides durant les últimes protestes a la capital de la regió de Tibet, Lhasa, en resposta a les estimacions formulades per exiliats tibetans que elevaven ahir a un centenar les víctimes mortals després dels enfrontaments amb les forces de seguretat xineses.

A més la pressió internacional augmenta sobre Pequín. Austràlia, els Estats Units i Europa han instat la Xina a trobar una solució pacífica, mentre que Taiwan ha condemnat la repressió exercida contra els tibetans per part del Govern xinès.