lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de març, 2008

Crides contra la guerra a l'Iraq arreu del món, cinc anys després de les multitudinàries manifestacions

Cinc anys després de les multitudinàries manifestacions contra la guerra a l'Iraq del 2003, milers de persones d'arreu del món han sortit per recordar l'efemèride i cridar de nou consignes contra la presència de tropes a l'Iraq i l'Afganistan. La Plataforma Aturem la Guerra ha convocat la manifestació de Barcelona, sota el lema Ara, com fa 5 anys... No a la guerra!, en què un miler de persones han demanat també "justícia per Palestina i cap atac contra l'Iran".

A més de Barcelona, s'han celebrat manifestacions a València, Alacant, Elx, Bilbao, Madrid, Londres, Glasgow, Sevilla, Viena, Montreal, Praga, Hèlsinki, Tòkio, Istanbul, San Diego i Puerto Rico, entre molts altres. El portaveu de la Plataforma Aturem la Guerra, Francesc Tubau, ha explicat que "no es tracta d'un signe nostàlgic" de les manifestacions contra la guerra a l'Iraq que es van celebrar el 15 de febrer del 2003, sinó que ha assegurat que "convé fer memòria i recordar què passa al Pròxim Orient".

Ha explicat que tots els que es van manifestar el 2003 "tenien raó" ja que s'han descobert "les tres grans mentides", que ha assegurat que eren que la intervenció portaria la democràcia a l'Iraq, que hi havia armes de destrucció massiva i que l'objectiu era eradicar el terrorisme.

La manifestació ha començat a les 17.00 hores a la plaça Universitat i s'ha acabat a la plaça Sant Jaume, on s'ha llegit un manifest.

El manifest demana el final "immediat de l'ocupació militar il·legal" de l'Iraq, la retirada de les tropes estrangeres, entre elles les espanyoles, de l'Afganistan, el final de l'"estat de setge" de Gaza i el final de l'"agressió" israeliana a Orient Mitjà, així com "que es detinguin totes les amenaces i les sancions contra l'Iran", que es detinguin els "plans" dels Estats Units d'instal·lar escuts antimíssils a Europa i que es promogui el desarmament nuclear.

A més, critica la situació de la presó de Guantánamo i el fet que la despesa militar de l'Estat espanyol "ha augmentat de manera important i la venda d'armes s'ha multiplicat per cinc".