lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de març, 2008

L’Aberri Eguna reivindicarà amb divisió el dret a decidir

Reivindicar el dret a decidir, que sigui la societat basca qui lliurement decideixi el seu futur, com vol relacionar-se d’ara endavant amb l’Estat espanyol. Partits nacionalistes i independentistes bascos coincideixen avui, un any més, a reivindicar el dret a decidir en el Dia de la Pàtria Basca. Un any més, però, faran l’Aberri Eguna per separat, amb els mals resultats electorals del 9-M i el retorn d’ETA a la lluita armada molt presents.

El PNB, que reunirà milers de militants a la plaça Nova de Bilbao, reclamarà a Rodríguez Zapatero un nou pacte estatutari que garanteixi que el govern espanyol de torn respectarà la voluntat “democràticament expressada” dels bascos. En un discurs ambigu, que seguirà sense aclarir el futur de la consulta popular del lehendakari Ibarretxe, els penebistes aprofitaran per oficialitzar el pla Euskadi 2020: un nou model de país amb noves propostes socials, econòmiques i culturals, nous “reptes” pensats per situar Euskadi “al capdavant dels països desenvolupats”.

Per segon any consecutiu, la convocatòria més plural de l’Aberri Eguna correrà a càrrec del Fòrum de Debat Nacional, integrat per organitzacions polítiques, socials i sindicals. Sota el lema Som una nació. Tots set una. Per la sobirania, simpatitzants, militants i dirigents de Batasuna, ANB, Abertzaleen Batasuna, EA, Aralar, Nafarroa Bai, LAB i ELA participaran aquest migdia en una marxa popular que partirà d’Irun (Guipúscoa) i finalitzarà a Hendaia (Euskadi Nord). “Per sobre de tots els atacs i les criminalitzacions, reivindiquem que Euskal Herria és una nació que ha d’assolir la seva sobirania, i amb la mateixa força adoptem el compromís de seguir treballant”, subratlla el manifest fet públic pels convocants. EA, tot i recolzar la convocatòria del Fòrum de Debat Nacional, celebrarà el seu particular Aberri Eguna a Gernika. Des de la plaça del mercat de la històrica localitat biscaïna, els dos màxims dirigents de la formació independentista, Unai Ziarreta i Joseba Azkarraga, advertiran de nou el PNB que no pensen acceptar “rebaixes” al full de ruta sobiranista del govern basc. EA exigeix un nou Estatut que inclogui “una formulació clara i inequívoca de l’exercici del dret a decidir”. “Res de reformes estatutàries a la catalana”, avisen.