lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’abril, 2008

La Comissió de la Dignitat reclamarà, a Lleida, el retorn de la resta de papers de Salamanca

L'estat espanyol reté encara dos milions de documents. La Comissió portarà el cas als tribunals La Comissió de la Dignitat reclamarà avui a Lleida el retorn dels 'papers' de Salamanca que falten per tornar en un acte a la Seu Vella. La Comissió vol recordar que, si bé una llei de novembre de 2005 va aprovar-ne la devolució, fins ara només ha arribat un petit percentatge de documents que eren propietat de la Generalitat, i encara falten dos milions de documents de particulars.

Toni Cruanyes, portaveu de l'organització, ha dit que el retorn dels papers està blocat des d'octubre de 2006, una situació, ha dit, 'incomprensible': 'No s'entén que un govern aprovi una llei i després no la compleixi', ha assegurat. La Comissió portarà el govern davant l'Audiència Nacional espanyola si no s'accelera el retorn dels documents que van ser expol·liats a Catalunya.

L’acte recordarà també el setantè aniversari de l’inici de l’expol·liació a Lleida per les tropes feixistes. Així, s’inaugurarà una escultura, ‘El més petit de tots’, una obra de l’escultor Antonio Paredes, que fou símbol de la resistència catalanista durant la guerra. Per a l’ocasió s’ha recuperat, a més, la cançó que hi fa referència, ‘El més petit de tots’, amb lletra de Pere Quart.

A l’acte hi participaran representants d’institucions del país: el batlle de Lleida, Àngel Ros; el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; el vocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena; el rector de la Universitat de Lleida (Udl), Joan Viñas; el president del Consell Social de la Udl; el president de la Cambra de Comerç de Lleida; diputats; historiadors com Manuel Lladonosa; el poeta Jordi Pàmias, i els escriptors Josep Vallverdú, Jaume Cabré, Pep Coll i Josep Varela, entre d'altres.