lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 d’abril, 2008

La fossa comuna de Gurb serà la primera que exhumarà la Generalitat

Dolors Genovès 040408 CATr La Generalitat exhumarà en els pròxims mesos una fossa comuna a Gurb (Osona) per recuperar les restes mortals de quatre soldats republicans, tots ells de Gavà (Baix Llobregat), que van morir a causa d'un projectil de morter el gener del 1939, durant la Guerra Civil. Es tracta de la primera fossa que s'exhumarà després de l'aprovació, per part del govern català, de la llei catalana de fosses comunes, pionera a Espanya i actualment en tràmit parlamentari.

L'objectiu del departament de Relacions Institucionals és fer una prova pilot i establir un protocol que guiï les actuacions futures en aquest àmbit una vegada aprovada l'esmentada llei.

L'obertura d'aquesta fossa comuna respon a la petició de les quatre famílies dels desapareguts i compta amb el suport tant de l'Ajuntament de Gurb com del de Gavà, així com del propietari del terreny on s'ubica la fossa.

L'exhumació durarà uns quinze dies, i en els treballs participaran la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, amb els quals se signaran convenis. Encara que es tracta de la primera fossa que s'obrirà després de l'anunci de la llei catalana de fosses, a Catalunya s'han exhumat ja dues fosses els últims anys.

Els quatre soldats que van morir a Gurb havien acudit allà el gener del 1939 amb la finalitat de defensar la línia defensiva muntada per les tropes republicanes entorn d'aquesta població, a la qual les forces franquistes acaben d'arribar.

La localització exacta de la fossa es coneix perquè altres dos soldats van sobreviure a l'impacte de morter i van comunicar a les seves famílies el lloc exacte de la mort dels seus companys.

D'una altra banda, el conseller ha precisat que la direcció general de Memòria Democràtica continua elaborant el cens de persones desaparegudes durant la guerra o sota el règim franquista.

Des de 2003, un total de 2.171 famílies han demanat ajuda a la Generalitat per saber on va morir un avantpassat seu que va desaparèixer durant la guerra o la immediata postguerra, com va morir i on va ser enterrat. D'aquestes, 1.800 expedients encara continuen oberts. Gencat.cat: Memòria Democràtica