lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de maig, 2008

El CSN es compromet a enviar de forma directa i immediata a la Generalitat els avisos sobre incidents nuclears

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) informarà de manera «directa i immediata» al Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) dels successos que es produeixin a les centrals d'Ascó i Vandellòs. Així ho van acordar ahir la presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, i el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, en la reunió que van tenir a Barcelona. Ambdós van coincidir a donar a l'opinió pública un missatge de tranquil·litat i seguretat després de la fuita d'Ascó.

Carmen Martínez Ten i Joan Saura comparteixen «la necessitat d'avançar en la investigació de l'incident radiològic i d'aplicar amb el màxim rigor les responsabilitats que se'n dedueixen.» En aquest sentit, «també han coincidit en la necessitat d'aplicar mesures correctores per evitar nous incidents en el futur», explicaven ahir en un comunicat.

En la reunió, el CSN i el govern van acordar «ampliar el protocol» d'informació vigent des de fa més de vint anys i actualitzar-lo «per incloure l'enviament directe i immediat al CECAT» de tots els successos que les centrals catalanes notifiquin al CSN. «Amb el nou protocol –afirmen– es pretén reduir el temps de comunicació directa al CECAT.»

L'altre resultat de la reunió va ser l'acord de convocar «en els pròxims dies» la comissió mixta paritària creada pel conveni que el CSN i la Generalitat van signar al gener «amb l'objectiu de crear un grup específic de treball que elabori els plans de resposta davant d'emergències radiològiques» en hospitals, indústries i centres d'investigació que utilitzen radiacions ionitzants.

Concentració contra els residus

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) es va concentrar ahir davant la subdelegació del govern a Tarragona i avui lliurarà al màxim representant de l'Estat a la demarcació una carta perquè aquest l'enviï al al president espanyol i als ministeris d'Indústria, Medi Ambient i Sanitat. La CANC demana l'aturada d'Ascó I, la repetició i ampliació de les proves radiològiques, un estudi epidemiològic, la destitució dels consellers del CSN, que es reformuli la darrera revisió del CSN, que no es prorrogui la llicència a les centrals catalanes, que es retiri el procediment per instal·lar un magatzem de residus a Ascó i un debat sobre la gestió d'aquests residus.