lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de maig, 2008

Greenpeace demanarà a la Fiscalia que investigui el Consell de Seguretat Nuclear per la "improvisació" en la fuga radioactiva d'Ascó

Després que la Fiscalia de Tarragona anunciés que ha iniciat les diligències judicials respecte la fuita radiològica ocorreguda a la central nuclear d'Ascó I, per tal d'analitzar la responsabilitat de l'empresa titular de la planta en el succés, l'associació ecologista Greenpeace ha donat a conèixer que demanarà a la Fiscalia de Tarragona que inclogui en la seva investigació l'actuació del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en aquest cas.

Greenpeace acusa el CSN d'actuar amb "improvisació" i una "enorme manca de transparència", així com exigeix al consell que expliqui "clarament" per quin motiu està augmentant 'contínuament' el nombre de persones sotmeses a exàmens radiològics.

Segons destaca l'entitat en un comunicat, el CSN segueix sense donar informació sobre la quantitat real de radioactivitat que hi va haver en l'accident i sobre la seva causa, per la qual cosa exigeix una explicació sobre per què s'està augmentant contínuament el número de persones que se sotmeten a revisions radiològiques i que aclareixi públicament quin és el seu pla d'actuació pel que fa a aquestes revisions.

Per l'ONG, una de les proves més clares d'aquesta improvisació és la "desconcertant actuació" del CSN per estudiar el potencial impacte que la radioactivitat ha tingut en les persones.

"En lloc de donar a conèixer la quantitat total de radioactivitat que ha sortit de la central, el CSN s'ha limitat a donar, i en comptagotes, informació sobre el nombre de partícules radioactives trobades, i últimament ni això", ha remarcat el responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo.

Per això, des de Greenpeace confien en què la inspecció que un equip de tècnics de la Comissió Europea han fet aquesta setmana per investigar l'incident acabi amb "un informe exhaustiu que aclareixi, tots els aspectes de l'accident que fins el moment el CSN segueix sense aclarir".

VilaWeb/ElPunt: La radioactivitat emesa per la fuita d'Ascó continua sent una incògnita un mes després que es fes pública