lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de maig, 2008

Que no mos passe res: El Tribunal Constitucional espanyol comença a deliberar l'estatut

Els magistrats del Tribunal Constitucional espanyol han començat a deliberar la validesa de l'estatut català i ja n'han transcendit algunes opinions. Alguns mitjans ja apunten que acceptarà que Catalunya es defineixi com a nació al preàmbul perquè considera que no té valor jurídic, i d'altres ho desmenteixen taxativament o ho matisen. També especulen que els jutges exclouran la bilateralitat de les relacions entre la Generalitat i el govern espanyol que estableix el text.

'La Vanguardia' informa que el preàmbul sortirà intacte i insinua que la bilateralitat Generalitat-estat se'n podrà ressentir. 'El Mundo' ho confirma i dóna per fets els dos supòsits, i 'El País' desmenteix taxativament que el tribunal hagi debatut res sobre el preàmbul i no diu res sobre la bilateraliat. Tots tres diaris citen fonts indeterminades del tribunal. El ple es reunirà dimarts, 6 de maig, per a debatre-ho.

Set recursos Fa prop d'un any i mig que el tribunal va acceptar a tràmit el recurs presentat pel PP contra l'estatut. També en van presentar el Defensor del Poble espanyol i cinc comunitats autònomes, per bé que el del PP és el primer per odre d'entrada.

Els diferents membres del tribunal, amb diferents sensibilitats ideològiques, han protagonitzat una guerra política, i s'han recusat alguns magistrats per qüestionar-se'n la imparcialitat. L'últim ha estat Pablo Pérez-Tremps, que va ser recusat perquè, segons es va considerar, podria no ser imparcial pel fet que havia realitzat un informe per una fundació vinculada a la Generalitat.