lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de maig, 2008

Lo compromís que el vent s'endugué.

Una trentena d'embarcacions van rodejar ahir el vaixell restaurant Santa Susanna per crear un «pont d'honestedat» tot a l'ample del riu Ebre entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. La manifestació va ser convocada per la Plataforma en Defensa del Delta de l'Ebre (PDDE) i va aplegar més de 500 persones. Diversos membres de la PDDE van mostrar el seu rebuig als representants dels partits que fa cinc anys van menjar dalt del Santa Susanna abans de signar el Compromís per l'Ebre i que, com afirma la portaveu de la plataforma, Blanca Rullo, «s'han contradit en el punt tercer del mateix Compromís, que deia que s'oposarien totalment i sempre a l'extracció d'aigües del riu Ebre, i a la projectada interconnexió de xarxes. La PDDE va alertar del perill de desaparició del Delta.

La nova PDDE va llegir un manifest enmig del riu Ebre i entre les poblacions de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja per deixar clara la seva oposició als transvasaments i a la gestió de l'aigua que el govern actual duu a terme. En principi estava previst fer una cadena humana, però el vent que bufava va impossibilitar-ho. Però el simbolisme de l'acte no va variar i les embarcacions van formar un pont d'un costat a l'altre del riu per llegir a les dues riberes el manifest en què demanaven «governants honestos i que no enganyin», i, per tant, una lluita més intensa que mai per salvar el Delta.

El vaixell restaurant Santa Susanna va dirigir les altres barques. En aquesta embarcació va ser on a l'octubre del 2003 els representants del tripartit van signar el Compromís per l'Ebre, un compromís que, segons la portaveu de la PDDE, Blanca Rullo, «s'ha vulnerat traint el principi de la nova cultura de l'aigua». Per això els manifestants van llençar en l'aire centenars de globus blaus que duien lligades còpies del compromís, com a símbol d'un pacte que se n'ha anat volant per l'aire. Les declaracions en el manifest van girar al voltant de «l'engany» dels actuals governants del territori, però també van animar-los a reconsiderar la seva posició i fer-se enrere en la interconnexió de xarxes. A més, la plataforma va recollir firmes i va assegurar que utilitzarà la via judicial si no reconsideren la seva decisió, i més ara amb les últimes pluges, que han augmentat les reserves d'aigua i que permeten esperar fins a l'acabament de les obres de la dessalinitzadora del Prat. La PDDE va recordar el perill de desaparició del Delta, pendent a la vegada d'unes obres de protecció que l'Estat no acaba de tirar endavant, i no es va estar de responsabilitzar el tripartit d'aquesta situació d'emergència.