lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’agost, 2008

L''esquema provisional de temes importants' per a la redacció del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre passa a informació pública

Recull "una descripció clau de la Conca de l'Ebre, la seva realitat i la de les seves masses d'aigua" El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha autoritzat la informació pública de 'l'Esquema provisional de temes importants' del procés de planificació hidrològica de la Demarcació Hidrogràfica de l'Ebre. L'anunci es va publicar el 30 de juliol en el Butlletí Oficial de l'Estat amb el qual s'obre un període de sis mesos per a la presentació d'al·legacions. Segons el govern espanyol, aquest esquema, que defineix els principals problemes en la gestió de l'aigua, és 'bàsic' per al procés de redacció del futur Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, que ha d'aprovar-se a la fi de 2009 i respon als dictàmens de la Directiva Marc de l'Aigua. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va presentar aquest document el passat 10 de juliol davant el Consell de l'Aigua de la Conca, màxim òrgan de planificació, en el marc de la Tribuna de l'Aigua de la Expo Saragossa 2008. Amb ell, culmina la fase central del procés de participació realitzat per a la redacció del nou Pla i recull 'una descripció clau de la Conca de l'Ebre, la seva realitat i la de les seves masses d'aigua, els usos i demandes d'aigua, els projectes i plans en marxa i les alternatives de gestió'.

A més, seguint les línies fixades per la Unió Europea, el seu objectiu és 'definir els problemes principals, que s'han resumit en 24 temes importants i sobretot, oferir les alternatives de gestió', segons la CHE. Per complir aquest objectiu, l'organisme de conca ha estudiat més de 10.000 propostes que usuaris i representants de tota la Conca han presentat en 120 reunions organitzades durant la fase de participació per al Pla Hidrològic en les quals han participat més de 3.000 persones de 32 subconques.

D'acord amb les previsions del govern central, el de l'Ebre serà el segon Pla de la història de la Conca i el primer després de l'aprovació de la Directiva Marc de l'Aigua. La legislació europea fixa com objectiu comú per a totes les conques de la Unión arribar a el bon estat ecològic de les masses d'aigua al 2015. Per a arribar a aquest horitzó l'acció del futur Pla Hidrològic s'ha resumit en quatre eixos: els cabals ecològics, tant el seu establiment, com la seva modulació, tenint en compte la realitat de cada tram i les diferents èpoques de l'any, així com les mitjanes d'anys normals i anys secs – a partir dels avanços de diferents treballs realitzats per les Comunitats Autònomes, la Confederació de l'Ebre i l'acció coordinada del Ministeri de Medi ambient-; la millora de la qualitat de les masses d'aigua, destacant la necessitat d'aplicar mesures que frenin el problema de les espècies invasores que provoquen l'alteració dels ecosistemes; la satisfacció sostenible de les demandes; i la gestió integral de l'aigua, amb el concepte d'unitat de conca, però implicant la coresponsabilitat de totes les administracions.

En la seva part final recull una selecció d'aquests assumptes d'interès per a la planificació en la Conca. En total s'han resumit en 24 temes que inclouen 'una àmplia gamma de propostes d'actuació i que s'han dividit en objectius mediambientals, atenció de les demandes i fenòmens extrems'.

Així, entre els objectius mediambientals figuren la contaminació puntual; la contaminació difusa; la salinització; els sediments contaminats; l'extracció d'aigua; els cabals ecològics; els recursos hídriccs i canvi climàtic; les alteracions morfològiques i riberes; les zones protegides; les reserves fluvials; els llacs i aiguamolls; el Delta de l'Ebre; les costes; la invasió d'espècies al·lòctones i el musclo zebrat.

Pel que fa a l'atenció de les demandes, són el proveïment urbà; els usos agraris; els usos energètics; els usos industrials; els usos lúdics i recreatius; els altres usos: l'aqüicultura i les infraestructures bàsiques. Per últim, els fenòmens extrems: les avingudes i les sequeres.

El text està a la disposició del públic tant en la seu de l'Organisme de Cuenca, al Passeig Sagasta de Saragossa, així com també a través d'Internet a la web de la Confederació.