lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 d’agost, 2008

L’IEC denuncia que molts mitjans maltracten la llengua

El president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Martí, ha lamentat, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu, que “la majoria de mitjans de comunicació “sentin el rubor de parlar bé la llengua catalana”, i que “sentin angúnia per tot allò que s’allunya massa de la llengua veïna”.

A parer de Martí, els mitjans prefereixen el recurs més fàcil, que sovint es tradueix en castellanismes o mots incorrectes, abans que utilitzar la llengua amb puresa. Per al representat de l’IEC, aquesta actitud està provocant que “el català s’acosti progressivament a l’alienació amb el castellà”.

Joan Martí ha advertit que la desaparició d’una llengua sovint es produeix pel fenomen anomenat linguofàgia, en què una llengua acaba incorporant com a normals solucions que no li són pròpies, alhora que fa desaparèixer les solucions genuïnes. La directora de TV3, Mònica Terribas, ha respost a les acusacions del president de la secció filològica de l’IEC assegurant que “no crec que sigui una qüestió d’avergonyiment, sinó que les noves generacions de professionals tenen un coneixement menor de la llengua i també un menor nivell d’autoexigència en la correcció”.

Terribas creu que hi ha factors que juguen en contra d’aquesta correcció absoluta, com ara les connexions en directe o les informacions de corresponsals que no sempre poden ser corregides a temps.

Tot i aquestes dificultats, Terribas creu que la solució pot passar per contractar professionals amb un nivell adequat en totes les competències lingüístiques, i TV3 “seguir vetllant perquè el català sigui el màxim de curós possible”.