lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’agost, 2008

Llàgrimes de Sant Llorenç poc lluïdes

L'habitual pluja d'estels de les Perseides, coneguda popularment com Llàgrimes de Sant Llorenç, és enguany poc lluïda. La màxima intensitat de la pluja serà a migdia i, per tant, no visible. Les observacions que ja s'han fet anit arreu del país han permès de veure alguns meteors, però no amb tanta intensitat com en altres anys, i les observacions que es puguin fer avui seguiran la mateixa tònica. A més, la lluna creixent d'enguany en dificulta encara més l'observació.

Tot amb tot, l'Observatori Fabra de Barcelona i el Centre Astronòmic de l'Alt Túria d'Ares dels Oms han organitzat sengles activitats per a veure-ho. D'altres agrupacions astronòmiques, com la de Sabadell, la de la Universitat de València o el Planetari de Mallorca, també solen organitzar activitats d'observació durant aquesta nit. Qui vulgui fer-ho per lliure, ha de situar-se lluny de la contaminació lumínica de les ciutats, en un punt ben fosc, i poder gaudir d'un cel sense núvols.

Les Llàgrimes de Sant Llorenç són partícules de pols de la mida d'una micra que s'incendien quan entren a l'atmosfera terrestre a velocitats de més de 100.000 quilòmetres per hora i es desintegren al cap de pocs segons o dècimes de segon. Es poden observar entre el 17 de juliol i el 24 d'agost, perquè la Terra passa per una zona del Sistema Solar on hi ha moltes partícules d'aquestes.

La nit de màxima activitat és la del 12 d'agost i, encara que hi ha d'altres pluges més rellevants al llarg de l'any, és la més popular perquè ocorre a l'agost. Viquipèdia: Perseides (Llàgrimes de Sant Llorenç)