lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 d’agost, 2008

López Tena recorda que el referèndum pel concert econòmic depèn en primera instància de Governació

López Tena 170808 CATinfo De moment, la Generalitat no té cap eina legal per convocar una consulta d’aquestes característiques, però l’Estatut contempla aquesta possibilitat si es desenvolupa una llei catalana de referèndums. En aquest sentit, el vocal del Consell General del Poder Judicial i president del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena recorda que “el nou Estatut permet fer una llei catalana de referèndums, que autoritzaria aquesta consulta, i si no tenim ja la llei és senzillament perquè el departament de Governació (en mans d'ERC) encara no l’ha dut al Parlament”.

De fet, el conseller Jordi Ausàs va anunciar que la llei ja està preparada, i que a la tardor la presentarà al consell executiu per enviar-la al Parlament. I un cop la llei arribi a la cambra catalana, el suport de la majoria suficient sembla assegurat. El gener passat, CiU, ERC i ICV van donar-hi suport públicament, i d'altra banda el Parlament ja ha instat dues vegades el Govern a presentar aquesta llei.

Ara bé, Tena deixa clar que “l’Estat ha d’autoritzar, segons la Constitució, cada consulta específica, i lògicament podria impedir-la”. La negativa però, generaria un conflicte polític més important que en el cas basc, que no té reconegut aquest dret en el seu Estatut, perquè suposaria el no reconeixement de la legitimitat de la llei catalana per part de l’Estat que la va aprovar.

López Tena, que participa en una jornada a la Universitat Catalana d'Estiu sobre la viabilitat de la independència, adverteix que “el previsible fracàs del finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que arribarà a la tardor o com a màxim a l’hivern, conduiran Catalunya a una situació de trasbals polític i social”.

El vocal del Consell General del Poder Judicial està convençut que la sentència serà nefasta per a l’Estatut, ja que hi haurà la voluntat que la sentència sigui aprovada amb consens pels magistrats del PSOE i del PP. Això, a parer de López Tena, suposarà que “molts articles es declararan nuls directament, i els articles que tiraran endavant seran els que no tenen cap mena de rellevància ni d’eficàcia jurídica”.