lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 d’agost, 2008

Occitans i catalans es retroben al Port de Salau

La pujada al cim es fa el primer diumenge d'agost Des de fa vint-i-un anys, una bona colla de catalans i occitans pugen al Port de Salau, de 2.015 metres d'altitud i situat entre Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) i Seix (Coserans). L'excursió, organitzada pel Centre d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) i el Comitat d'Afrairament Occitanò-catalan, reivindica la cultura comuna del poble català i occità i les relacions transfrontereres que 'haurien de relligar les dues comarques.' La trobada d'enguany coincideix amb el trentè aniversari del CAOC.

Els participants catalans i occitans pugen cadascú per una vessant del Pirineu i es troben al Port de Salau. Un cop allà, es fan actes de germanor com la hissada de les dues banderes, cants d'homenatge amb orfeons, corals, música i grups folklòrics i una actuació dels Trabucaires de Gràcia i de Badalona.

Els qui pugen des d'Esterri ho tenen més fàcil, ja que hi ha una pista forestal apta per a tot terrenys que arriba fins a uns quaranta-cinc minuts a peu abans del Port. Els altres, en canvi, tenen més de dues hores i mitja de camí pel seu costat.

Després d'un àpat de germanor i la música d'acordionistes, la trobada acaba amb una gran rotllana amb el cant dels adéus i la baixada de banderes.