lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 d’agost, 2008

Tensions entre ICV i el PSC per la petició que Zapatero comparegui al Congrés

La tensió entre el PSC i ICV en el debat del finançament ha esclatat per l'esquerda oberta aquesta setmana: la petició de compareixença urgent al Congrés de José Luis Rodríguez Zapatero per explicar per què s'ha incomplert el calendari marcat per l'Estatut marcat per l'Estatut. El coordinador dels 25 diputats del PSC a Madrid –que pertanyen al grup parlamentari del PSOE–, Francesc Vallès, considera un "error" la demanda presentada pel grup mixt –ERC, IU i ICV– a instàncies i per insistència d'ICV, que s'ha fixat aquesta fita per marcar perfil propi en el debat del finançament, capitalitzat fins ara pel PSC –especialment pel president de la Generalitat, José Montilla– i per CiU. En declaracions a Europa Press, Francesc Vallès s'ha queixat de la petició d'ICV perquè entén que portar el debat al Congrés és "trencar la bilateralitat" que preveu l'Estatut perquè la Generalitat negociï el fiançament directament amb l'Estat, sense altres intervencions. Joan Herrera 130808 RAC1 Joan Herrera s'ha mostrat molest per aquestes paraules de Vallès. En declaracions a RAC1, ha assegurat que "no s'entén" aquesta reacció "tan dura". "Si els diputats del PSC al Congrés han d'estar disgustats per alguna cosa, ha de ser per l'actitud de Zapatero, ja que és la seva actitud la que fa que no es compleixi el mandat legal marcat per l'Estatut", ha puntualitzat.

"Espero que aquest disgust comporti una actitud d'exigència del diputat Vallès i dels diputats del PSC cap al govern espanyol", ha afegit Herrera. També ha reclamat als 25 diputats la mateixa "exigència" que manté el govern tripartit, del qual Herrera se'n sent "orgullós".

A més, ha criticat que la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, hagi recriminat els "excessos verbals" de Montilla. "És sorprenent veure com aquells que incompleixen la llei siguin els que demanen prudència, quan el més imprudent és incomplir una llei com l'Estatut".

La petició de compareixença de Zapatero es debatrà el dia 20 davant la diputació permanent del Congrés. Tant el PP com ICV han presentat aquesta sol·licitud, però necessiten els vots de la resta de l'oposició. CiU encara no ha aclarit si hi votarà a favor o si s'abstindrà.