lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 d’octubre, 2008

El Parlament reclama l'anul·lació del judici a Companys

El Ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució que reclama fer 'tot el que sigui jurídicament i políticament necessari' per aconseguir restaurar 'l'honor' del president Lluís Companys. També reclama fer 'totes les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per a l'anul·lació d'un judici que mai no s'hauria d'haver fet'. L'anul·lació s'hauria de fer tenint en compte la 'condició d'il·legitimitat dels tribunals franquistes' continguda en la llei de la Memòria Històrica. Amb aquesta decisió, la Generalitat es posiciona per l'anul·lació del Sumaríssim després del pas en fals del conseller Saura, que pretenia que la família de l'expresident sol·licités tan sols la 'reparació' de la figura de Companys.

El text ha estat aprovat amb els vots de tripartit i CiU i arriba després que el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, anunciés que acompanyarà la família de Companys a Madrid per demanar una Declaració de Reparació, i que ERC hagi insistit en demanar l'anul·lació automàtica del judici a través de la condició d'il·legitimitat establerta a la llei de la Memòria Històrica.

En l'exposició de la proposta de resolució, el tripartit qualifica de 'farsa' el procés que es va fer a Companys i diu que la sentència dictada pel consell de guerra 'va ser radicalment injusta i una prova de la voluntat de venjança del règim franquista contra la persona que va ostentar la presidència de la Generalitat'.

El text aprovat pel Parlament també diu que la figura de Companys, i d'aquelles persones que van patir la persecució del franquisme, 'han d'obtenir una plena restitució i reparació moral, política i jurídica'. A més, recorda el 'gest de desgreuge' que dilluns van fer l'estat francès i alemany.