lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de desembre, 2008

El Parlament suís decideix avui si anul·la les condemnes als brigadistes que van lluitar contra Franco

Suïssa està a punt de fer un pas que l'Estat espanyol difícilment farà. El Consell Nacional, la cambra baixa del Parlament suís, debat aquest dimarts una proposta legislativa del diputat socialista Paul Rechsteiner per rehabilitar els més de 400 brigadistes del país condemnats per haver lluitat contra les tropes franquistes.

La proposta de Rechsteiner diu, textualment, que "cal anul·lar les condemnes penals dictades contra els suïssos que van participar com a voluntaris en la Guerra Civil Espanyola o que van lluitar per la democràcia a la resistència". Uns 800 ciutadans suïssos van defensar el govern legítim de la II República espanyola i, en tornar al seu país, més de 400 supervivents van ser condemnats per tribunals militars per haver infringit l'article 94 del Codi Penal Militar, que prohibia expressament als suïssos allistar-se en un exèrcit estranger sense autorització expressa del seu govern. Els van imposar penes d'entre 15 dies i quatre anys de presó.

Fa 60 anys que diverses associacions i activistes intenten que aquestes sentències siguin revocades, encara que sigui simbòlicament. Argumenten que els combatents en la Guerra Civil Espanyola "van defensar també la llibertat de la democràcia suïssa".

eldebat.cat: Suïssa planteja anul•lar les sancions als brigadistes que van participar a la Guerra Civil Espanyola