lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de març, 2009

Puigcercós afirma que Espanya i França impedeixen a Catalunya construir Europa

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest divendres davant l'assemblea general de l'Aliança Lliure Europea (ALE) que Espanya i França impedeixen als "Països Catalans" participar amb veu pròpia a Europa. En la seva intervenció inaugural a l'assemblea general de l'ALE al costat de la presidenta de l'aliança, Nelly Maes, Puigcercós ha destacat la necessitat que les nacionalitats, cultures i llengües representades en l'ALE coordinin polítiques i estratègies per buscar el seu reconeixement a la UE.

El líder republicà ha carregat contra els Estats europeus que, segons la seva opinió, bloquegen el procés de construcció de l'Europa plural, i ha focalitzat les seves crítiques a Espanya i França. Ha presentat Catalunya com la comunitat lingüística "més gran d'Europa sense l'abric d'un Estat". "Tenim dos Estats (Espanya i França) i els tenim en contra, i, a més, els financem", ha deplorat, i ha acusat Espanya i França de "fer tot el possible perquè la llengua i la cultura catalana no tinguin un paper destacat entre les llengües i cultures del món".

Per Puigcercós, Europa ha de reconèixer l'existència de les diferents "nacions, llengües i cultures" que no tenen Estat propi. I és que per al líder independentista, fer créixer Europa "ha d'implicar que reconegui una vegada per totes aquesta pluralitat". L’ALE va néixer el 1981 i agrupa formacions que, entre d’altres coses, defensen el dret a l’autodeterminació dels pobles. A banda d’ERC, en formen part el BNG, la CHA, EA, el Moviment Independentista Sicilià, el PSM, el Partito Sardo d’Azione, el Partitu di a Nazione Corsa i el Partit Nacionalista Escocès, per citar-ne alguns.