lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’abril, 2009

El tripartit reedita el pacte d'Entesa amb "un toc d'atenció" al govern espanyol

Aquest dimecres s’ha presentat la reedició del pacte d’Entesa en roda de premsa al Parlament, un acord que segons el tripartit “era necessari” reeditar (l’anterior datava de novembre de 2006) amb noves mesures de cara a la crisi “sense precedents”, en paraules d’en Joan Herrera (ICV), però també per donar un avís al govern central i comminar-lo a tancar d’una vegada les negociacions estatutàries i en matèria de finançament. “Ara més que mai es manifesta la necessitat d’un acord de finançament”, ha dit Herrera.

Els partits tanquen files al voltant del nou acord, que serà lliurat formalment al president de la Generalitat el proper dimarts. El document, segons Miquel Iceta (PSC), “és alguna cosa més que un recordatori, és un compromís” i “un full de ruta que es pot compartir amb el govern d’Espanya”. “Finançament, trens, avions, beques i vaixells són absolutament prioritaris”, són “temes que volem veure tancats”, ha manifestat Iceta.

Joan Ridao (ERC), per la seva part, ha expressat la necessitat de “fer front” per part dels partits del govern de Catalunya “davant l’hostilitat del govern espanyol”. “A partir d’ara volem dir-li al senyor Zapatero que si compleix amb Catalunya pot evitar el seu naufragi polític”, ha declarat. “Si el Pacte del Tinell va ser un avís a José Maria Aznar, la revisió del pacte d'Entesa vol ser un toc d'atenció al PSOE i al govern espanyol”, ha expressat Ridao contundentment. “Per tant, li diem clarament els tres partits que el que ha de fer per complir amb Catalunya és complir amb el desplegament de l’Estatut i el finançament”, ha afegit. Ridao ha dit que es tracta de “calendaritzar” els "objectius del govern”, com la gestió dels aeroports i Rodalies abans de finals d’any.

“Els partits de govern donaran una resposta unitària davant una eventual sentència negativa sobre l’Estatut del Tribunal Constitucional”, ha manifestat Ridao, subratllant els compromisos en un moment “de millors circumstàncies que no pas un any i mig enrere”, tenint en compte “el context polític que s’ha obert a l’Estat en aquestes últimes setmanes”.

“Això dóna encara més contingut a la necessitat del finançament, perquè a vegades es vol posar el finançament com el caprici català, quan el no al finançament el que suposa és una forta insensibilitat”, ha argumentat Herrera. Iceta ha afegit que l’ambició dels tres partits “és que no arribi un acord de finançament dolent per Catalunya” i Ridao ha remarcat que “aquest és un missatge adreçat al senyor Zapatero”.