lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de maig, 2009

Junqueras proposa una Iniciativa Ciutadana Europea per l'oficialitat del català

Oriol Junqueras, candidat d'ERC a les eleccions europees, ha proposat una Iniciativa Ciutadana Europea per tal d’aconseguir l'oficialitat del català a Europa. A més, Junqueras ha instat a ‘totes les formacions catalanistes, a tota la societat civil, a tot el país de Fraga a Maó, a l’Alguer, i de Salses a Guardamar, a donar suport’ a aquesta iniciativa. La candidata del PSC a les eleccions europees, Maria Badia, ha manifestat aquest divendres que hi donarà suport però ha matisat que això no vol dir que ho aconseguirà sinó perquè 'mostra a Europa i als europeus' que hi ha 'un país, una cultura i una llengua viva amb un suport majoritari dels seus ciutadans'.

Junqueras s’ha mostrat convençut que aquesta iniciativa rebrà ‘el suport de tots aquells que s’anomenen catalanistes, que se l’ha de fer seva la societat civil i que serà un pas determinant a Europa per aconseguir l’oficialitat del català davant la manca de voluntat de l’Estat i la incapacitat demostrada fins ara per les dues grans forces polítiques catalanes per aconseguir avenços tangibles’.

En aquest sentit, ha recordat que els representants tant del PSOE com del PSC ‘no deixen de dir-nos que a Europa no hem d’anar a quedar en evidència amb això del català', quan ells ‘han fet el ridícul pretenent desautoritzar un europarlamentari perquè creien que parlava en català’, en referència a l’episodi en què Bernat Joan va ser recriminat al Parlament Europeu per parlar en alemany, perquè el vicepresident del Parlament va pensar-se que parlava en català. ‘Si la meitat de les energies que han esmerçat a combatre la presència pública de la llengua catalana’, ha insistit, ‘les haguessin dedicat a la seva promoció, avui el català ja seria oficial a la Unió Europea’.