lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de maig, 2009

PSOE i PP reobren la guerra per la 3a hora de castellà

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i la direcció estatal del PP no han volgut donar ni 24 hores de treva a la futura llei d'educació catalana, que dimarts es va aprovar en ponència i dijous va superar el seu penúltim tràmit en comissió al Parlament. Així, mentre als passadissos de la cambra del Parc de la Ciutadella encara ressonen les felicitacions per haver aconseguit un acord històric entre CiU, PSC i ERC, als despatxos de la Moncloa i de les seus estatals del PSOE i del PP es comencen a esmolar els ganivets i es preparen per reobrir la guerra per a la implantació de la tercera hora de castellà a les escoles catalanes.

A l'executiu espanyol li ha caigut força malament que una llei que en alguns aspectes percep com a "interessant" i "innovadora" acabi perpetuant un conflicte per les hores lectives en castellà que arrenca del temps de Felipe González i Jordi Pujol. El llavors president català ja es va fer l'orni per no haver d'aplicar la tercera hora. Però la pugna va ressorgir amb força quan la fins fa poc ministra d'Educació, Mercedes Cabrera, va recuperar l'exigència dels anys 90 per intentar forçar l'executiu de Montilla a admetre novament un decret de tercera hora que topava amb els interessos dels seus socis d'ERC.

De fet, fonts socialistes lamentaven ahir que el PSC s'hagi deixat "arrossegar" en aquesta qüestió emparant-se en el nou marc competencial de l'Estatut per blindar la immersió lingüística enfront de la tercera hora. Per tot plegat suggerien que si es confirmen les intencions del govern català ja hi haurà temps per reaccionar amb contundència i, si convé, presentar batalla davant el Tribunal Constitucional.

Per part de la Moncloa, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, es va limitar a demanar assossec als que ja carreguen contra la llei, si bé avisava que quan arribi el moment "dialogaran" per aclarir la retallada de la tercera hora.