lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de juny, 2009

Montilla adverteix que ni el TC ni una sentència poden impedir un pacte com l'Estatut

El president de la Generalitat, José Montilla, ha dit avui que la funció del Tribunal Constitucional “no és la de modificar el model d’Estat” i, per tant, “caldria iniciar una reflexió profunda sobre la utilització dubtosa, per part d’algunes institucions i alguna formació política (PP), del recurs a aquesta institució de garantia, amb la intenció de fer política condicionant el desenvolupament autonòmic”.

“No és legítim ni dóna credibilitat al propi sistema actuar amb voluntat de tensar fins a l’extrem el sistema institucional per intentar guanyar un debat polític i democràtic, ja sancionat pel Parlament de Catalunya, les Corts Generals i pels ciutadans”, ha asseverat el president Montilla.

Montilla ha defensat que “si per la raó que fos aquest pacte polític corregués el perill de trencar-se o de quedar malmès, seria responsabilitat de les parts compromeses en el propi pacte reafirmar la voluntat política de complir-lo, cercant el camí que el fes realitzable”. Així, ha reiterat que “un pacte polític d’aquesta naturalesa –i el model d’Estat espanyol–, no el poden impedir una sentència, ni el TC. Caldria trobar camins sempre. El pacte ho és tot”.

En el marc de la presentació de l’Informe Comunitats Autònomes 2008, que elabora l’Institut de Dret Públic i que ha tingut lloc al palau de la Generalitat, el president ha assenyalat que “l’impuls del desenvolupament autonòmic ha recaigut històricament en la iniciativa política d’algunes comunitats, així com en els grans pactes d’Estat entre els dos grans partits”.